Montréal

Montreal is de op één na grootste stad van Canada. De stad werd in 1642 gesticht door de Fransen, daarom is Frans ook nog steeds de officiële taal van de stad. Verder is de stad een belangrijk punt voor handel, cultuur, industrie en financiën. Wat er te doen is in deze stad? Lees hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden van Montreal .

Hôtel de Ville

Dit stadhuis van de stad Montreal is geleden in het oude deel van de stad wat men Vieux-Montreal noemt. Het is gebouwd tussen 1872 en 1878 verwezenlijkt. De binnenkant is helaas verloren geraakt door een verwoestende brand in 1922. Alles werd hersteld en het dak werd intussen aangepast met onder andere een koperen dak. Dankzij dit dak heeft het pand zijn zeer herkenbare groene dak met toren.

 

Bank of Montreal

De in 1817 opgerichte Bank of Montreal is de oudste bank van Canada. Het hoofdkantoor werd in 1847 gebouwd door de Britse architect John Wells. Het gebouw doet denken aan het Romeinse Pantheon. In het begin van de 20ste eeuw zijn er nog een aantal uitbreidingen geweest.

Oude Haven

Vroeger was deze haven economische en sociale centrum van de stad, tegenwoordig wordt de 2,5 km lange oude haven nog steeds gebruikt. In de haven die langs de St.-Lawrence River in Vieux-Montreal ligt meren nog steeds boten aan. Verder is er nog genoeg te beleven in de oude haven. Maak een wandeling, doe een rondje met de paardenkar of verdiep u verder in de geschiedenis van deze haven.

 

Cathédrale Marie Reine du Monde

Deze kathedraal is te vinden in het centrum van Montreal en is de hoofdzetel van het Rooms-katholieke aartsbisdom van Montreal . In 1875 werd begonnen aan de bouw van deze kathedraal, 19 jaar later, in 1894 was het kathedraal voltooid. In plaats van de beelden van de 12 apostelen op de voorgevel van St. Peters, zijn er beelden van de 13 parochies van Montreal die geld schonken voor de bouw.

 

Underground City

In de jaren 60 van de vorige eeuw opende Montreal zijn eerste metrolijn, sindsdien is dit uitgegroeid tot het grootste ondergrondse complex ter wereld. Het ondergrondse netwerk bestaat ondertussen uit meer dan 30 km gangen. Hier kunt u shoppen bij de honderden winkels, iets drinken bij de vele restaurants of een hotel boeken, bioscoop bezoeken en nog veel meer. Door het netwerk is bijna alles met elkaar verbonden. Dit is handig, omdat het erg koud kan worden in de winter. Dit netwerk zorgt er voor dat de bevolking van Montreal niet naar buiten hoeven als het koud is.

 

Basilique Notre-Dame

Het schitterendste bouwwerk van Vieux-Montreal is deze in Hotic stijl gebouwde basiliek. Ontworpen door de Ierse architect James O’Donnell en gebouwd tussen 1824 en 1829. Deze adembenemende kerk heeft een middeleeuwse stijl interieur met walnoot-houtsnijwerk, prachtige glas-in-loodramen en 24-karaats gouden sterren op een blauw gewelfd plafond. Tevens zijn er  kunst schilderijen te vinden en de indrukwekkende Chapelle du Sacre-Coeur die verborgen is achter het altaar.